האם תינוקות נולדים טאבולה ראסה או שיודעים משהו כבר בלידה?

התינוקות אינם נולדים טאבו לראסה. הם נולדים עם טמפרמנט מסוים ויכולת ויסות הייחודית לתינוק. כבר לאחר הלידה ניתן לראות האם התינוק הוא תינוק קל ונוח או תינוק אשר מתקשה להירגע וזקוק להרבה מאמצים על מנת לעזור לו להיות רגוע ומווסת.

כמו כן, תינוקות נולדים עם רפלקסים רבים המאפשרים להם לשרוד ולהתקיים.
למשל רפלקס התפיסה-המאפשר לתינוק לתפוס כל חפץ או אצבע ששמים בידו;
רפלקס המציצה המאפשר לתינוק למצוץ בקבוק/שד.
רפלקס הטיית הפה- המאפשר לתינוק ברגע שנוגעים בלחיו לסובב את ראשו ולפתוח את פיו על מנת לחפש את מקור האוכל (ועוד…).

כעבור כשלושה חודשים הרפלקסים המופעלים אוטומטית בתגובה לגירויים מסוימים הופכים לפעולות רצוניות שהתינוק יוזם ועושה.

איך תינוקות לומדים כל מיני מיומנויות?

לתינוקות יש אבני דרך אוניברסליות המאפיינים את התפתחותם, הן בתחום המוטורי, הן בתחום השפתי והן בתחום הקונטיבי . כלומר, תינוקות מארצות שונות רוכשים את אבני הדרך באופן דומה.

יחד עם זאת חשובה הסביבה והחשיפה שלהתינוק לכל מיני גירויים בסביבתו של התינוק
למשל, חיוך חברתי- כלומר לחייך לאחר באופן יזום – התינוק מבצע באופן רצוני בסביבות גיל שישה שבועות וזו מיומנות שהוא רוכש בעצמו. למשל:

עמידה- היא מיומנות שהתינוק רוכש בעצמו אך היא תלויה גם בהתנסויות שלו ובאימון ובחיזוק של השרירים או בקיומם של רהיטים בסביבה בהם יכול להיתמך על מנת לשאת את משקלו.

השמעת קולות- התינוק מפיק כל מיני קולות וההברות, אך סוג הקולות שיפיק תלויים בשפה שאותה שומע, וככל שהוא מבין יותר שפה הוא מפיק את ההברות שישהן בשפה שהוא שומע.

מה היא קביעות אובייקט?
היא יכולת תפיסתית שכלית שהתינוק רוכש בהתפתחותו, בסביבות גיל שמונה – תשעה חודשים, שמאפשרת לו להבין שהאובייקט/החפץ/האדםממשיך להתקיים גם כשהוא לא רואה אותו בעיניו.
לפני שהתינוק רוכש את תפיסת קביעות האובייקט כאשר חפץ מוסתר או לא נראה בעיניו הוא לא קיים מבחינתו….
לכן, כאשר תינוקות רוכשים יכולת זו ואת ההבנה שהחפץ מתקיים גם כשאני לא רואה אותו, הם אוהבים לשחק משחקי קוקו, ולגלות שהחפץ המסתתר מתגלה וממשיך להיות במקום שבוא הוחבא.

לכך מצטרף ממד רגשי, כאשר התינוקות מבינים כשאמא או אבא הולכים הם גם חוזרים, ולא נעלמים לתמיד. ישנם ילדים שאוהבים לשחק מחבואים ולמצוא ולהימצא באופן שתורם לעיבוד חוויה רגשית של פרידה ומפגש מחדש.

דילוג לתוכן