שאלות ותשובות
מהי המטרה של אבחון פסיכולוגי התפתחותי?
אבחון פסיכולוגי התפתחותי נועד לעזור להורים ולצוות החינוכי להבין את היכולות של הילד, תחומי הקושי עמם מתמודד והפערים בין התחומים השונים. מטרת האבחון היא לתת המלצות ביחס למסגרת החינוכית המתאימה לילד (מסגרת רגילה, מסגרת רגילה עם סייעת, גן טיפולי או גן תקשורתי), להמליץ ולכוון ביחס להתערבויות במוקדי קושי וכן לטפל ולהדריך את ההורים בטיפול פסיכולוגי.
מהי המטרה של אבחון פסיכולוגי תקשורתי?
אבחון פסיכולוגי תקשורתי נועד להעריך את יכולות התקשורת של הילד בצד חסרים וקשיים תקשורתיים, והוא מבוצע כאשר ישנם קשיים וחשד להפרעת תקשורת בספקטרום האוטיסטי, ASD.
מתי כדאי להפנות לאבחון פסיכולוגי התפתחותי?
הסיבות לאבחון פסיכולוגי התפתחותי יכולות להיות איחור התפתחותי, עיכוב שפתי, קשיים במוטוריקה עדינה וגסה, קשיים רגשיים והתנהגותיים וקשיים חברתיים ותקשורתיים.
מאיזה גיל אפשר לעשות אבחון פסיכולוגי?
הגילאים מהם ניתן לעשות אבחון פסיכולוגי התפתחותי הם גילאים צעירים של מספר חודשים.
אבחונים אלו מבוצעים במקרים בהם לתינוק או לפעוט ישנו איחור התפתחותי מסיבה ידועה או מסיבה שאינה ידועה, כאשר התינוק או הפעוט זקוק למסגרת של מעון יום שיקומי טיפולי או לעזרה של סייעת במעון יום המוכר על ידי הרווחה (למשל, מעונות של ויצו, נעמ"ת, מעונות של אמונה או של התמ"ת) וכן כאשר נזקק להכוונה לטיפולים פרא רפואיים כוללניים.
האם האבחון הפסיכולוגי מוכר על ידי מחלקות חינוך ברשויות המקומיות?
האבחון הפסיכולוגי ההתפתחותי והאבחון התקשורתי מוכרים על ידי השירותים הפסיכולוגים ותקפים בוועדות אפיון וזכאות של מחלקת החינוך בעיריות. בוועדות אפיון וזכאות מתקבלות החלטות בתיאום עם רצון ההורים לגבי המסגרת החינוכית המתאימה לילד ולגבי מתן עזרה וטיפולים בתוך המסגרת החינוכית.
האם האבחון הפסיכולוגי מוכר על ידי ביטוח לאומי?
האבחון הפסיכולוגי והאבחון התקשורתי מוכרים על ידי ביטוח לאומי לצורך מתן קצבת נכות לילדים על הספקטרום האוטיסטי וכן לילדים עם עיכובים התפתחותיים.
מהן הסיבות לאיחור התפתחותי:
לעיתים התינוק, הפעוט או הילד מציגים איחור התפתחותי מסיבה ידועה. למשל, מתסמונת גנטית מסוימת הידועה כגורמת לאיחור התפתחותי, כמו תסמונת דאון או איקס שביר. לעיתים קורית טראומה מסוימת של תאונה או חבלה הגורמת לאיחור התפתחותי או לנסיגה התפתחותית ואז חשוב לעבור אבחון פסיכולוגי בו ינתנו המלצות כדי לתת את מלוא העזרה והכלים על מנת לסייע להתפתחות המיטבית של הילד.
לעיתים ישנן סיבות שאינן ידועות לקושי בתחום מסוים או לאיחור ההתפתחותי. לפעמים ההורה או הגננת או איש מקצוע רפואי או פרא רפואי מבחינים כי אבני הדרך השפתיות ו/או המוטוריות מעוכבות ומושגות באיחור או שישנם קשיים בתחומי תפקוד מסוימים ללא סיבה ברורה. גם במקרים אלו כדאי לשקול לבצע הערכה פסיכולוגית התפתחותית כדי לבדוק מה יכול לעזור לילד בתחומים השונים, להבין את הפרופיל התפקודי של הילד ולקבל המלצות מדויקות ומתאימות לילד ומשפחתו.